Brandveilig wonen met woningsprinklers

Een woningsprinkler verhoogt uw overlevingskans bij een woningbrand aanzienlijk. Tijdens de demonstratie die Huisman Installatietechniek in samenwerking met Brandweer Joure gaf, bleek hoe effectief woningsprinklers zijn.

Een woningsprinklerinstallatie is een automatisch blussysteem dat bij brand een overleefbare situatie creëert. Het belangrijkste doel van een woningsprinkler is het bieden van de mogelijkheid om veilig te vluchten. De meest slachtoffers van brand vallen in een woonomgeving. Vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving lopen grotere kans slachtoffer te worden bij het uitbreken van brand. Het gaat dan om jonge kinderen, ouderen en mensen die sterk afhankelijk zijn van hulp bij vluchten.

Huisman Installatietechniek heeft ervaring met het plaatsen van woningsprinklerinstallaties, en voert onder de naam Huisman Sprinklertechniek inmiddels diverse opdrachten uit in de woning- en utiliteitsbouw. Michiel Huisman, mede-eigenaar en bevelvoerder bij Brandweer Joure, ziet dat er steeds vaker woningsprinklers worden toegepast. “Als lid van de Verenigde Woningsprinkler Installateurs (VWI) werken wij samen met andere installateurs, Brandweer Nederland, adviseurs en verzekeraars aan een kwaliteitssysteem, zodat de werking van de woningsprinklerinstallatie gewaarborgd is.”

Om de demonstratie te kunnen geven had Huisman Installatietechniek twee identieke ‘huiskamers’ gemaakt. Daarbij was de een voorzien van een woningsprinkler en de ander niet. De ‘huiskamer’ zonder sprinkler stond na ruim 6 minuten in lichterlaaie. Een tijdsduur waarbij de brandweer meestal nog niet gearriveerd is. In de ‘huiskamer’ met sprinkler sprong na het ontstaan van de eerste vlammen al snel de sprinklerinstallatie aan. De schade bleek minimaal. Maar nog belangrijker, het was overduidelijk zichtbaar dat een woningsprinkler de bewoner tijd geeft om te vluchten waardoor de kans op overleven aanzienlijk groter is.

IMG_5190IMG_5189

 

 

 

Werkgroep Verenigde Woningsprinkler Installateurs (VWI)

VWI-Logo-witDe VWI is de branchevereniging voor woningsprinklerinstallateurs. Zij maakt deel uit van de VEBON-NOVB, die zich sterk maakt voor een brandveiliger Nederland. De woningsprinklerinstallateur ontwerpt en monteert volgens de certificeringsregeling woningsprinklerinstallateurs van het CCV en de Normen NEN2077 of NFPA 13D en garandeert daardoor een brandveilige omgeving.

Meer informatie? Neem contact met ons op (0513-412572). U kunt ook een kijkje nemen Huisman Sprinklertechniek of de website van de VWI.
Het indrukwekkende verschil nog eens zien? Bekijk hier de video van Brandweer Joure.

 

[begin]
Over de schrijver